Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ: Τι είναι και ποια τα οφέλη της


Τι είναι και ποια τα οφέλη της



Πρόκειται για μια μέθοδο εναλλακτικής ιατρικής που στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα και την ράχη των ποδιών
Επειδή στο πέλμα υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, αυτές οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα "αντανακλαστικό" ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού αν στην περίπτωση του ασθενή δεν είναι εφικτό να γίνει εφαρμογή στα πόδια γίνεται στα χέρια.
Αν και η θεραπεία σε ζώνες είναι γνωστή από τους αρχαίους  Κινέζους και Ινδούς, στη σύγχρονη εποχή την ιδέα εισήγαγε ο δόκτορ Ουίλιαμ Φιτζέραλντ (Dr William Fitzgerald), οποίος σχεδίασε τις ζώνες της θεραπείας στο πόδι και το χέρι.
Η ρεφλεξολογία έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 60 στην Αγγλία, ονομάζεται και ζωνοθεραπεία, γιατί διέπεται από την αρχή των 10 αντανακλαστικών ζωνών που διαπερνούν το σώμα και καταλήγουν στα πέλματα και στις παλάμες, όπου ο πρακτικός εφαρμόζει τις τεχνικές του.
Δε θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά με τη διέγερση των αντανακλαστικών σημείων με ειδικούς χειρισμούς απελευθερώνει τις θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού.
Αρχικά ο θεραπευτής εφαρμόζει πίεση με τα δάκτυλα στα πόδια του ασθενούς έτσι ώστε να γίνει η διάγνωση.
Εντοπίζοντας τις περιοχές που εμφανίζουν ένταση καταλήγει στα όργανα που μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα.
Στη συνέχεια κάνει μασάζ σε αυτές τις περιοχές, πολλές φορές προκαλώντας μέχρι και πόνο, με σκοπό τη θεραπεία και τη διόρθωση της δυσλειτουργίας.
Σύμφωνα με τους ρεφλεξολόγους σημειώνεται βελτίωση στις παρακάτω παθήσεις: ιγμορίτιδα, προβλήματα εμμηνόρροιας, υπέρταση, προβλήματα στο έντερο, ενώ επίσης αναφέρεται ότι βοηθά τα νεογνά με κολικούς και τις γυναίκες με προβλήματα εγκυμοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: