Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Πώς να φτιάξετε λαγάνα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ


Με τον όρο "λαγάνα" υποδηλώνεται ο άζυμος άρτος, το ψωμί δηλαδή που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι που είναι συνυφασμένη γαστρονομικά με την Καθαρά Δευτέρα.
Όπως προστάζει η παράδοση, οι χριστιανοί την ημερή αυτή "καθαρίζονται" σωματικά και πνευματικά από την κρεατοφαγία της Αποκριάς και ετοιμάζονται να μπουν στην περίοδο της Σαρακοστής.
Η παρασκευή της λαγάνας, του άρτου σε σχήμα επίπεδου και ελλειψοειδούς, απαιτεί ιδιαίτερη μαστοριά και μεράκι. Ας δούμε πώς μπορούμε να την παρασκευάσουμε μόνες μας.

Υλικά για δύο λαγάνες:
- 3 φακελάκια ξερή μαγιά
- 2 κουταλιές της κούπας ζάχαρη
- 8 κούπες αλεύρι σκληρό
- 2 1/4 κούπες χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά αλάτι
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο
- Σουσάμι

Παρασκευή:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 1/4 της κούπας αλεύρι και το χλιαρό νερό.
Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε το μίγμα για 15 λεπτά μέχρι να σχηματισθούν στην επιφάνεια φουσκάλες.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε επτά κούπες αλεύρι και το αλάτι, σχηματίζουμε μία σχισμή στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και νερού.
Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε την ζύμη μας.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10-17 λεπτά προσθέτοντας αλεύρι όσο χρειασθεί μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή που δεν θα κολλάει.
Φτιάχνουμε μια μπάλα από τη ζύμη, την βάζουμε στο μπολ με λίγο λάδι από πάνω την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη φουσκώσει την βγάζουμε από το μπολ και την δουλεύουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 6-7 λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά, να μην κολλάει και να είναι ζεστή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες ίσου μεγέθους και σχηματίζουμε με την κάθε μία ένα μικρό καρβέλι μήκους περίπου 15 εκατοστών.
Λαδώνουμε δύο ταψάκια ή ένα μεγάλο σινί και με τον ξύλινο πλάστη σχηματίζουμε δύο καρβέλια σε σχήμα οβάλ με διαστάσεις 15Χ40 εκατοστά.
Βάζουμε τα καρβέλια πάνω στα ταψάκια, τα αλείφουμε με λάδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Καλύπτουμε το κάθε καρβέλι για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
Ψήνουμε μαζί και τις δύο λαγάνες για περίπου 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Βγάζουμε τα ταψάκια από το φούρνο και τοποθετούμε τις λαγάνες πάνω σε συρμάτινες σχάρες μέχρι να κρυώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: