Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Έρευνα για τα διατροφικά συμπληρώματα και μεγάλος διαγωνισμός (απαντήστε&κερδίστε)

Το 2004 οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων διατροφής αποτελούσαν μια σπουδαία επιχείρηση. Οι πωλήσεις σε όλο τον κόσμο εκτιμήθηκαν στα 70-250 δις. δολάρια. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών για φυτικά προϊόντα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 8% την χρονική περίοδο 1994-2001. Ζητήματα και αντιπαραθέσεις τέθηκαν στις βιομηχανίες των διατροφικών συμπληρωμάτων που αφορούσαν κυρίως τον ακριβή ορισμό για τα συμπληρώματα διατροφής, θέματα ασφαλείας, ποιότητας των προϊόντων, διατροφικούς ισχυρισμούς και διατροφική ετικέτα, καθώς και επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη των σκευασμάτων ( University of Florida, 2005).

Τι είναι όμως τα συμπληρώματα διατροφής
Κάθε χώρα έχει αναπτύξει ένα ξεχωριστό νομοθετικό πλαίσιο- κανονισμό που κατατάσσει και ορίζει τα συμπληρώματα διατροφής. Εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία η οποία δεν έχει θεσπίσει κάποιον κανονισμό για τα συμπληρώματα διατροφής παρά μόνο για τα τρόφιμα, φάρμακα και το Κάμπο( University of Florida, 2005). Παρακάτω παραθέτουμε δύο κανονισμούς από οργανισμούς Αμερικής και Ευρώπης.
  • Αμερική DSHEA: Ως διαιτητικό συμπλήρωμα θεωρείται το προϊόν που λαμβάνεται από το στόμα και το οποίο περιέχει ένα ή περισσότερα διαιτητικά συστατικά, με σκοπό να συμπληρώσει την διατροφή. Τα διαιτητικά συστατικά σε αυτά τα προϊόντα μπορούν να είναι βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βότανα ή άλλα φυτά, αμινοξέα και ουσίες όπως ένζυμα, οργανικούς ιστούς, αδένες και μεταβολίτες. Τα διαιτητικά συμπληρώματα μπορούν να είναι υγρά ή συμπυκνωμένα και σε διάφορες μορφές όπως ταμπλέτες, κάψουλες, μαλακές κάψουλες , τζέλ και υγρά. Επίσης μπορούν να διατίθενται υπό την μορφή μπάρας αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μην αναγράφεται στην διατροφική ετικέτα καμία πληροφορία ή ισχυρισμός ότι το προϊόν είναι συμβατικό τρόφιμο ή ότι είναι γεύμα μιας δίαιτας ( DSHEA, 1994)
  • Ευρώπη EuFIC : Τα διαιτητικά συμπληρώματα είναι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ( βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) ή άλλες ουσίες με θρεπτική ή φυσιολογική επίδραση, με σκοπό να συμπληρώσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Τα συστατικά μπορούν να είναι μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και να διατίθενται σε μορφές όπως κάψουλες, παστίλιες, ταμπλέτες και χάπια. Επίσης μπορούν να πωλούνται σε σακουλάκια σκόνης, αμπούλες με υγρό ή μπουκαλάκια με ενσωματωμένο δοσομετρητή (European Food Information council, 2002).

Διαβάστε περισσότερα και κερδίστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: