Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

H ισχυρότερη γυναίκα της αρχαιότητας -Ενθρονίστηκε «βασιλιάς», ντυνόταν σαν άνδρας

Η ΧΑΤΣΕΨΟΥΤ ΠΕΤΥΧΕ Ο,ΤΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ
H ισχυρότερη γυναίκα της αρχαιότητας -Ενθρονίστηκε «βασιλιάς», ντυνόταν σαν άνδρ 
Πριν από μερικά 24ωρα, έγινε είδηση πως για πρώτη φορά υπάρχουν 100 γυναίκες στη Γερουσία των ΗΠΑ. Στη λίστα με τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, η Ανγκελα Μέρκελ είναι η μοναδική που μπήκε στην πρώτη πεντάδα (5η). Και η Ελλάδα θεωρείται μία από τις «οπισθοδρομικές» χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στη Βουλή.


Οι γυναίκες έχουν ακόμη να διανύσουν πολύ δρόμο πριν καταφέρουν να έχουν δυνατή εκπροσώπηση στα κέντρα της πολιτικής εξουσίας. Κι όμως, πριν αιώνες, κάποια τα είχε καταφέρει. Ηταν η Χατσεψούτ, η γυναίκα που έγινε «βασιλιάς» της Αιγύπτου και δεν θα ήταν ιδιαίτερα υπερήφανη για το πώς τα καταφέρνουν σήμερα οι γυναίκες.

Θεωρείται η ισχυρότερη γυναίκα της αρχαιότητας. Ηταν στην Αίγυπτο του 15ου αιώνα π.Χ., εκεί όπου οι γυναίκες δεν θεωρούνταν τίποτα παραπάνω από σεξουαλικοί σύντροφοι και «μηχανές» αναπαραγωγής, αλλά η Χατσεψούτ έγραψε τη δική της σελίδα στην ιστορία, ανεβαίνοντας στο θρόνο του πιο πλούσιου και ισχυρού κράτους της εποχής.

Δεν ξεκίνησαν όλα ιδανικά. Οταν γέννησε το παιδί του ετεροθαλούς αδελφού της, του βασιλιά, ήταν κορίτσι και όχι το αγόρι που όλοι ήλπιζαν. Αλλά αυτό ουσιαστικά έβαλε τα θεμέλια για να ανέβει η ίδια στην εξουσία. Ο σύζυγός της πέθανε μετά από τρία χρόνια στο θρόνο, ενώ εκείνη ήταν πολύ μικρή, περίπου 16 ετών, όπως γράφει η καθηγήτρια Αιγυπτιακής τέχνης και αρχιτεκτονικής, Κάρα Κούνεϊ, στο TIME. Εκείνη τη στιγμή, ο επόμενος στη διαδοχή ήταν ένα βρέφος, γιος μίας εκ των άλλων γυναικών του βασιλιά.

Η Χατσεψούτ μπορούσε να καλύψει το κενό. Καταγόταν από βασιλιάδες, ήταν μορφωμένη και εκτός από σύζυγος του βασιλιά, ήταν και μία από τις πιο ισχυρές ιέρειες της Αιγύπτου. Η ίδια μερίμνησε για τη μόρφωση του μικρού βασιλιά, τη μύησή του στις τελετές και τη στρατιωτική του εκπαίδευση. Αλλά από τη στιγμή που ήταν τόσο νεαρός, εκείνη ανέλαβε τα ηνία.

Ηταν εκείνη που έδινε εντελώς για εμπορικές επιχειρήσεις, που συζητούσε οικονομικά θέματα και έδινε εντολές για να καταπνιγούν οι εξεγέρσεις στην Κέρμα (το σημερινό Σουδάν). Επέβλεπε προσωπικά τη λεία από τον πόλεμο, σύμφωνα με επιγραφή σε τάφο.

Αποφάσισε όμως ότι ήθελε περισσότερα. Οταν ο νεαρός βασιλιάς Τούθμωσι Γ' ήταν 8-9 ετών, εκείνη ενθρονίστηκε βασιλιάς δίπλα του, με την υποστήριξη των πρώτων οικογενειών της Αιγύπτου. Εγινε βασιλιάς, γιατί στην αρχαία Αίγυπτο δεν υπήρχε λέξη για τη γυναίκα ηγέτιδα.

Οταν ο Τούθμωσι Γ' πλησίαζε τα 16, έκανε κάτι ακόμη για να διατηρήσει την εξουσία. Αρχισε να ντύνεται σαν άνδρας σε τελετές. Εκρυβε το στήθος της, φορούσε ανδρικά ρούχα, έβαζε μούσι. Είχε ήδη μεγαλώσει αρκετά, κάτι που σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα μπορούσε να γεννήσει ένα δικό της διάδοχο και ήταν βέβαιη ότι ο άνθρωπος με τον οποίο μοιραζόταν το θρόνο, σύντομα θα καθόταν μόνος του σε αυτόν. Επρεπε λοιπόν να παραμείνει πάνω από εκείνον.

Ουσιαστικά όμως βοήθησε τον Τούθμωσι Γ', κρατώντας την στο πλευρό της. Εκείνος τη συνόδευε σε εκστρατείες, κάτι που απέδωσε. Εγινε ο σπουδαιότερος πολεμιστής βασιλιάς που είδε ποτέ η Αίγυπτος.

Ο ίδιος ίσως δεν το έβλεπε έτσι. Για αυτό, 25 χρόνια μετά από το θάνατό της, ο Τούθμωσι έδωσε εντολή να καταστραφούν τα αγάλματά της και οι επιγραφές σε τάφους που αφορούσαν τα χρόνια της κυριαρχίας της. Ηθελε να δει το γιο του στο θρόνο και να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τον καταλάβει ξανά μία γυναίκα. Από το 15ο αιώνα π.Χ. πολλά έχουν αλλάξει για το «ασθενές» φύλο. Η προσπάθεια των γυναικών να αναρριχηθούν στην εξουσία όμως μοιάζει σχεδόν όσο δύσκολη ήταν και τότε.

Πηγή: .iefimerida.

Δεν υπάρχουν σχόλια: