ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ «ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ» ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΗΠΑ
Η πρακτική της χρήσης διπλών κατασκόπων είναι από τις παλαιότερες στην παγκόσμια ιστορία. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα το Εθνος, υπάρχουν δύο ειδών κατάσκοποι: οι πράκτορες που έχουν ως αποστολή να αποσπάσουν απόρρητες πληροφορίες και οι πληροφοριοδότες που παρέχουν το απαιτούμενο υλικό και την απόρρητη γνώση.
Στην περίπτωση όμως που οι πράκτορες γίνονται πληροφοριοδότες για λογαριασμό μίας ξένης μυστικής υπηρεσίας τότε κάνουμε λόγο για υπόθεση διπλής κατασκοπείας, όπως συνέβη και με τους Γερμανούς κατασκόπους που συνεργάζονταν με τη CIA.
Ωστόσο δεν ήταν το πρώτο περιστατικό, αφού ονόματα διπλών κατασκόπων, όπως αυτό της Μάτα Χάρι αποτελούν μεγάλα κεφάλαια της διεθνούς ιστορίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κίνητρα που ωθούν έναν κατάσκοπο να «παίξει σε διπλό ταμπλό» είναι συνήθως 4 που συνοψίζονται στο ακρωνύμιο MICE: Χρήματα (Money), Ιδεολογία (Ideology), Εξαναγκασμός (Coercion) και Εγωισμός (Egoism).
Σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα το Εθνος παρουσιάζει τους τέσσερις διασημότερους
Μάτα ΧάριΗ Ολλανδή Μαργκαρέτα Γκρτρουίντα Τσέλε, αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα κατασκόπου, συνδυάζοντας εξυπνάδα, εφευρετικότητα και μοιραία θηλυκότητα. Η Χάρι έδρασε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέχοντας πληροφορίες τόσο στις γαλλικές, όσο και στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Σε αυτό την διευκόλυνε το γεγονός ότι είχε ολλανδικό διαβατήριο και η ουδετερότητα της γενέτειρας της, της επέτρεπε την ελεύθερη μετακίνηση από τη μία χώρα στην άλλη. Στα πλαίσια της δράσης της, εργάστηκε ως στριπτιζέζ και συνοδός υψηλόβαθμων στρατιωτικών από τους οποίους κατάφερνε να αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες. Συνελήφθη το 1917, δικάστηκε για προδοσία και εκτελέστηκε από γαλλικό απόσπασμα. To κίνητρο της Μάτα Χάρι ήταν καθαρά τα χρήματα. Πριν από τον πόλεμο εργαζόταν ως χορεύτρια εξωτικών χορών και έκανε πολυτελή ζωή, γεγονός που αποφάσισε να συνεχίσει και κατά τη διάρκεια του.
Γκίντερ ΓκιγιόμΟ διασημότερος κατάσκοπος της μεταπολεμικής περιόδου. Ως απεσταλμένος του Υπουργείου Ασφαλείας από το Ανατολικό Βερολίνο στο Δυτικό, κατάφερε να κάνει καριέρα ως μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να φτάσει μέχρι τον στενό κύκλο συνεργατών του τότε καγκελάριου της Γερμανίας Βίλι Μπράντ. Η ταυτότητα του Γκιγιόμ αποκαλύφθηκε το 1973 προκαλώντας τεράστιο σκάνδαλο και αναγκάζοντας τον Μπραντ να παραιτηθεί από το αξίωμα του. Η περίπτωση του Γκιγιόμ εντάσσεται μάλλον στην κατηγορία της Ιδεολογίας, αφού ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πατριώτη και δήλωσε λυπημένος για την παραίτηση του Μπραντ τον οποίο εκτιμούσε βαθύτατα.
Ολντριτζ ΕϊμςΟ πράκτορας που «κάρφωνε» τη CIA στην KGB δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις ΗΠΑ και σε αρκετούς πράκτορες της χώρας. Τη δεκαετία του 1980 παρέδιδε σωρεία πληροφοριών στην KGB και η δράση του αποκαλύδθηκε στις αρχές του 1994. Ο ίδιος ήταν πρϊστάμενος του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας και είχε τον έλεγχο των διπλών πρακτόρων της CIA με πολυετή θητεία στην Τουρκία, την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη. Αποκάλυψε συνολικά 20 επιχειρήσεις της CIA στην KGB και θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εκτέλεση 10 Αμερικανών πρακτόρων. Το μοναδικό του κίνητρο ήταν τα χρήματα, τα οποία τελικά τον πρόδωσαν, αφού ξόδευε τεράστια ποσά και παραφούσκωνε τους λογαριασμούς του με τα χρήματα που κέρδιζε από τους Ρώσους.
Ρόμπερτ ΧάνσενΕνας πραγματικός θησαυρός για τους Ρώσους, ο Χάνσεν κέρδισε επάξια τον τίτλο του πιο καταστροφικού καταασκόπου όλων των εποχών. Υπήρξε προϊστάμενος του τμήματος αντικατασκοπίας του FBI, ειδικά εξουσιοδοτημένος να παρακολουθεί πιθανούς Ρώσους κατασκόπους, ενώ είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα. Επι 22 χρόνια, αντλούσε πληροφορίες από το FBI και τις έδινε πρώτα στη Σοβιετική Ενωση και αργότερα στη Ρωσία, ενώ ευθύνεται για την εκτέλεση δύο πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ τους οποίους κατέδωσε ο ίδιος. Παράλληλα κατάφερε να ξεγελάσει το FBI, μεταφέροντας παραπλανητικές πληροφορίες στις αμερικανικές υπηρεσίες. Ολα αυτά τα χρόνια ο Χάνσεν, έχοντας ξεκάθαρο κίνητρο τα χρήματα, εισέπραξε τουλάχιστον 1.400.000 σε μετρητά μέχρι το 2001 που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου