Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Μέτωπο κι ακροδάχτυλα πιο ευαίσθητα στον πόνο



Το μέτωπο και οι άκρες των δαχτύλων είναι τα πιο ευαίσθητα στον πόνο σημεία του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Ουσιαστικά πρόκειται για τον πρώτο σωματικό «χάρτη», που δείχνει με…


ποιο τρόπο μεταβάλλεται η αντίληψη του πόνου στο σώμα.
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Φλάβια Μαντσίνι του Ινστιτούτου Γνωστικής Νευροεπιστήμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Annals of Neurology», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», πραγματοποίησαν πειράματα με 26 υγιείς εθελοντές που είχαν καλυμμένα τα μάτια τους και οι οποίοι μέσω λέιζερ (χωρίς δηλαδή σωματική επαφή) υποβάλλονταν σε σύντομους πόνους σαν τσίμπημα βελόνας, σε διάφορα σημεία του σώματός τους.
Οι εθελοντές έπρεπε κάθε φορά να εντοπίζουν πού ακριβώς είχε εστιάσει η δέσμη του λέιζερ και άρα από πού ερχόταν ο πόνος που ένιωθαν. Η μελέτη έδειξε ότι η ακρίβεια με την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο πονάει και πόσο, ποικίλει στο σώμα του.
«Η ευαισθησία στην αφή εδώ και πάνω από ένα αιώνα είναι γνωστή και ελέγχεται καθημερινά στη νευρολογία για να αξιολογηθεί η κατάσταση των αισθητηριακών νεύρων στο σώμα. Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έκανε κάτι ανάλογο με τον πόνο», δήλωσε η Μαντσίνι.
Η νέα μελέτη έδειξε ότι ενώ η ανθρώπινη αφή είναι πιο ευαίσθητη στα άκρα, η ευαισθησία στον πόνο είναι μεγαλύτερη στο κεντρικό τμήμα του σώματος, με εξαίρεση τα δάχτυλα, τα οποία -εκτός από την αφή- είναι επίσης πολύ ευαίσθητα και στον πόνο.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι το λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με μη επεμβατικό τρόπο στο μέλλον, προκειμένου να ελέγχεται η κατάσταση των νευρικών δικτύων του πόνου σε όλο το σώμα.
Αυτό μπορεί να αποκαλύψει τυχόν ζημιά στα νεύρα μιας περιοχής και έτσι να βοηθήσει στην καταπολέμηση των χρόνιων πόνων, καθώς, επίσης, για να διαπιστώνεται αν μια νευρολογική πάθηση σταδιακά επιδεινώνεται ή βελτιώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: