Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πάνω από τους μισούς καρκίνους που ανιχνεύονται είναι ακίνδυνοι


 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική κατέδειξε πως η υπερβολικά διαδεδομένη χρήση της μαστογραφίας σε υγιείς γυναίκες δείχνει όγκους που είναι ανύπαρκτοι ή ακίνδυνοι!
Το ποσοστό μάλιστα ξεπερνάει το 70% και αφορά όγκους που εντοπίζονται αλλά δεν χρειάζονται αντιμετώπιση.
 
Η μαστογραφία σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει σαν αποτέλεσμα μια περιττή θεραπεία αρκετών καρκίνων που ποτέ δεν θα είχαν παρουσιάσει συμπτώματα και γενικά δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή.
Οι ερευνητές, με τη μελέτη τους έρχονται να αναζωπυρώσουν την επιστημονική διαμάχη για τα οφέλη των τακτικών μαστογραφιών.


Η έρευνα συσχέτισε τα αποτελέσματα των εξετάσεων μαστογραφίας με τα περιστατικά καρκίνου του μαστού, στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου που διήρκεσε περισσότερα από 30 χρόνια σε γυναίκες άνω των 40 ετών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες που διαγνώστηκαν με τη νόσο, ποτέ δεν θα είχαν αναπτύξει συμπτώματα καρκίνου, ενώ συνολικά, εκτιμούν ότι το 31% όλων των περιπτώσεων διαγνωσμένων καρκίνου του μαστού αφορούν όγκους που δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία.
 
Η διαπίστωση αυτή, όπως διευκρινίστηκε, δεν αφορά τις γυναίκες που έχουν κληρονομική γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού και εμφανίζουν μια επιθετική μορφή της νόσου σε πιο νεαρή ηλικία, συνεπώς πρέπει να κάνουν τακτικές μαστογραφίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: