Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ Οι καυτερές πιπεριές είναι η φυσική ασπίδα της καρδιάς

Έρευνα απέδειξε πως οι καυτερές πιπεριές ωφελούν την καρδιά και έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν από την στεφανιαία νόσο, που είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την ουσία καψαϊκίνη και τις ομοειδείς ουσίες που ανήκουν στην οικογένεια των καψαϊκινοειδών και προσδίδουν στις κάθε είδους καυτερές πιπεριές την χαρακτηριστική γεύση τους.
Οι καυτερές πιπεριές είναι η φυσική ασπίδα της καρδιάς 




















Οι πιπεριές χρησιμοποιούνται στην ιατρική σε κρέμες για το σώμα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και ορισμένες μορφές πόνου.
Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η προσθήκη καυτερών πιπεριών στο φαγητό μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αμβλύνει την τάση για δημιουργία θρομβώσεων.
Η νέα μελέτη έδειξε ότι η καψαϊκίνη και μία άλλη, ανάλογη χημική ουσία διεγείρουν την υγεία της καρδιάς κυρίως με τρεις τρόπους:
-Ελαττώνουν τα επίπεδα της "κακής" (LDL) χοληστερόλης, αφήνοντας ταυτοχρόνως ανέπαφη την ωφέλιμη, "καλή' (HDL) χοληστερόλη
-Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης εμποδίζοντας την συσσώρευσή της στον οργανισμό και διεγείροντας την διάσπαση και αποβολή της με τα κόπρανα.
-Εμποδίζουν τη δράση ενός γονιδίου που προκαλεί συστολή των αρτηριών, παράγοντας μία ουσία που λέγεται κυκλοοξυγονάση-2.
Η συστολή των αρτηριών περιορίζει την ροή αίματος προς την καρδιά και τα άλλα όργανα και η παρεμπόδιση της δράσης αυτού του γονιδίου σημαίνει ότι βελτιώνεται η παροχή αίματος σε όλο το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: