Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Κυριακή των Βαϊων

Κυριακή των Βαϊων

Από σήμερα Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή γιορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Στις πρώτες εκκλησίες εορταζόταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος. Στους Αγίους Τόπους κατά τον 4ο αιώνα ο επίσκοπος ξεκινώντας με πομπή από το Όρος των Ελαιών εισερχόταν στα Ιεροσόλυμα επί «πώλου όνου» περιστοιχιζόμενος από τον κλήρο, ενώ οι πιστοί προπορευόταν κρατώντας κλάδους φοινίκων.
Στους δε βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα» όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την εικόνα του Χριστού πλαισιωμένος από το ιερατείο όπου και κατέληγε στην Αγιά Σοφιά. Της αυτοκρατορικής αυτής πομπής προηγούνταν ο λαμπαδάριος, ο οποίος έψελνε «Εξέλθατε έθνη και θεώσασθε σήμερον τον βασιλέα των ουρανών…».
 
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Βαλσαμώνα στο τέλος της εορτής αυτής ο μεν Αυτοκράτορας διένειμε ιδιόχειρα βάγια και σταυρούς, ο δε Πατριάρχης κεριά για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Το βυζαντινό αυτό έθιμο παρέλαβαν και τηρούσαν με ευλάβεια και οι τσάροι της Ρωσίας, τους οποίους ακολουθούσε ο κλήρος ξεκινώντας από το Κρεμλίνο και καταλήγοντας στο μητροπολιτικό ναό.

Στην Ελλάδα αντ΄ αυτών διατηρείται μόνο η διανομή των βαγιών από τους ιερουργούς των εκκλησιών.
Κατά το Μεσαίωνα στη Δυτική Εκκλησία υπήρξε ένα περίεργο έθιμο όπου μέσα στην εκκλησία περιαγόταν όνος επί του οποίου φερόταν ομοίωμα του Χριστού.

Πηγή: wikipedia.org
Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Έθιμα: Λάζαροι - Λαζαρίνες - Βάια...



Tο τριήμερο του Λαζάρου και των Βαΐων, ενταγμένο στον κύκλο των ανοιξιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων, παράλληλα προς τον θρησκευτικό χαρακτήρα του αγγέλματος της Αναστάσεως του Χριστού, περιλαμβάνει...
νεκρολατρικά και γονιμικά έθιμα, αγερμικά τραγούδια παιδιών, κυρίως κοριτσιών αλλά και ενηλίκων γυναικών, που περιέφεραν ομοίωμα νεκρού, χτυπώντας ρυθμικά κουδούνια και τραγουδώντας το τραγούδι του Λαζάρου και συγκέντρωναν κυρίως αβγά για το Πάσχα.

Αλλού κορίτσια με στολισμένα καλαθάκια ή ομοίωμα του Λαζάρου γυρνούν και λένε το Λάζαρο και οι νοικοκυρές τα φιλοδωρούν με αβγά. Στην Κύπρο γίνεται αναπαράσταση της νεκρανάστασης του Λαζάρου, ενώ στην περιοχή της Κοζάνης νέες κοπέλες, στολισμένες με λουλούδια, οι Λαζαρίνες, χορεύουν τελετουργικά και τραγουδούν ανοιξιάτικα τραγούδια. Το τραγούδι του Λαζάρου προετοιμάζει για το Πάθος του Χριστού και την Κάθοδο στον Άδη αλλά και την εκ νεκρών Ανάσταση. Οι Λαζαρίνες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στα χέρια ένα ομοίωμα του Λαζάρου, φτιαγμένο από τον κόπανο, που πλένουν τα ρούχα, ντυμένο με πολύχρωμα πανιά, σα να κρατούν μωρό φασκιωμένο, ή τη ρόκα ή καλάμια ή και μια κούκλα στολισμένη με πολύχρωμα λουλούδια, κορδέλλες και παρδαλά πανιά. Στη Σκύρο αντί για όλα αυτά παίρνουν τη σιδεροχουλιάρα (=κουτάλα τρυπητή) και βάζουν μαργαρίτες σε κάθε τρύπα. Στη μέση βάζουν ένα γαρυφαλλάκι κόκκινο και φτιάχνουν ένα πρόσωπο. Δένουν ένα ξύλο σταυρωτό πάνω στην κουτάλα, σαν χέρια και φορούν ένα πουκαμισάκι. Κάνουν το Λάζαρο. Γυρίζουν τα σπίτια και συγκεντρώνουν λεφτά, αβγά, ό,τι έχουν. Αλλού αντί για κόπανο έχουν ένα καλαθάκι στολισμένο με λουλούδια. Στην Κρήτη κάνουν ένα σταυρό με καλάμια και τον στολίζουν με κολαϊνες από λεμονανθούς και κόκκινα λουλούδια.
Στην Κύπρο αντί για ομοίωμα ένα παιδί παρίστανε τον Λάζαρο, ντυμένο με λουλούδια. Γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, ο Λάζαρος έπεφτε κάτω και παρίστανε τον νεκρό και κάποιο από τα παιδιά φώναζε: «Λάζαρε, δεύρο έξω!» Τότε πετιόταν επάνω. Ανάλογα έθιμα νεκρανάστασης συνηθίζονταν στον ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια της άνοιξης (Ζαφείρης στην Ήπειρο, Φουσκοδέντρι στην ορεινή Κορινθία, Μάηδες στο Πήλιο κ.ά.).

Στην Ήπειρο (Σούλι, Πωγώνι, Αργυρόκαστρο κ.ά.), όπως περιγράφεται στο περιοδικό Μπουκέτο του 1929, τα τραγούδια του Λαζάρου συνοδεύονται από κυπριά (είδος μεγάλων κουδουνιών), κρεμασμένα σε μια σανίδα, την οποία κινούν τα παιδιά ρυθμικά, σα να κοσκινίζουν αλεύρι. Για κάθε τραγούδι και εγκώμιο για τους ενοίκους του σπιτιού, που θα πουν τα παιδιά, θα πάρουν κι ένα αβγό.

Η καλή υποδοχή των παιδιών για να τραγουδήσουν τον Λάζαρο ήταν περίπου υποχρεωτική και αντίθετη συμπεριφορά είχε ως επακόλουθο το αντίστοιχο δίστιχο:
Στο σπίτι όπου κάθεσαι, κούκκος να μη λαλήσει
Μήτε ποτές αβγό να δεις κι η κότα σ’ να ψοφήσει.
Ή όπως στην Ικαρία:
Λάζαρος στην πόρτα σου / Να ψοφήσει η κότα σου.
Και τ’ αβγά τηγανητά / στην ψυχή σου κολλητά.

Αντί για την ευχή:
Λάζαρος στην πόρτα σου / να γεννάει η κότα σου.

Το Σάββατο του Λαζάρου στολίζουν την εκκλησία με δάφνες, βάγια και κλαδιά ελιάς τα οποία μεταφέρουν τα νεαρά αγόρια. Στο Πήλιο οι νύφες της χρονιάς φτιάχνουν μπουκετάκια με κεντημένα βάγια (δάφνες) και λουλούδια δεμένα με κορδέλες και τα πηγαίνουν σ’ ένα πανέρι στην εκκλησία την Κυριακή των Βαΐων. Μετά τη λειτουργία τα μοιράζουν στους συγγενείς και τους φίλους. Παλιότερα έγραφαν και τα ονόματα κάθε οικογένειας στο μπουκετάκι. Στην Κύπρο πηγαίνουν στην εκκλησία ολόκληρη ελιά. Από αυτή κόβουν και μοιράζουν κλωνάρια, τα οποία τοποθετούν στο εικονοστάσι...
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Kρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα



Kρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα
Kρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα
Οι ερευνητές πίστευαν, μέχρι σήμερα, ότι οι άνθρωποι χάνουν 30% των νευρώνων τους μεγαλώνοντας. Τώρα, οι νευροεπιστήμονες λένε ότι, αν είμαστε υγιείς, θα κρατήσουμε τους νευρώνες μας για όλη μας τη ζωή. Ας δούμε κάποιους από τους καλύτερους τρόπους για να κρατάμε τα εγκεφαλικά κύτταρα σε άριστη κατάσταση».

Αναζητείστε διαφορετικές ιδέες: Μέχρι τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλός μας αναπτύσσει εκατομμύρια δίκτυα και νευρώνες, «μονοπάτια» που ενδυναμώνονται κάθε φορά που ανακαλούμε μια συγκεκριμένη ανάμνηση. Αυτές οι «διαδρομές» του εγκεφάλου μάς βοηθούν να λύσουμε προβλήματα, με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι, πιο εύκολα από ότι οι νεότεροι σε ηλικία. Αν, όμως, χρησιμοποιούμε πάντα την ίδια οδό για την επεξεργασία συγκεκριμένων πληροφοριών, ο εγκέφαλός μας γίνεται όλο και λιγότερο ικανός να δημιουργήσει νέα δίκτυα.

Προκαλέστε τον εαυτό σας: Μπορείτε να δώσετε κίνητρα στον εγκέφαλό σας μέσω ενός «αποπροσανατολιστικού διλήμματος», όπως το ονομάζει ο Jack Mezirow, ειδικός στην εκμάθηση ενηλίκων, δηλαδή ακολουθώντας ο,τιδήποτε ανακινεί τη σκέψη μας. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να διαβάσετε ένα βιβλίο που αμφισβητεί τις μακροχρόνιες αντιλήψεις σας γύρω από ένα θέμα, εντρυφήστε σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τις δικές σας ή ξεκινήστε να μαθαίνετε ένα νέο μουσικό όργανο ή μια ξένη γλώσσα. Το κλειδί είναι να βγείτε εκτός των γνωστών σας ορίων στα οποία κινήστε και νιώθετε ασφαλείς.

Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας: Αν θέλετε να θυμηθείτε να αγοράσετε γάλα και ψωμί στην επιστροφή από τη δουλειά, φανταστείτε ότι έχετε ήδη κάνει τη διαδικασία που απαιτείται: διαλέξατε το γάλα από το ράφι και το πληρώσατε στο ταμείο. Μελέτες της νευροεπιστήμονα Denise Park, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξαν ότι η οπτικοποίηση των δραστηριοτήτων που πρόκειται να κάνουμε στο μέλλον, στέλνει πληροφορίες σε περισσότερες διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μας, εξασφαλίζοντάς μας με αυτόν τον τρόπο και περισσότερους τρόπους να θυμηθούμε ο,τι χρειάζεται να φέρουμε σε πέρας.

Δώστε προσοχή από την αρχή: Από μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου φαίνεται ότι μέχρι τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος τείνει να έχει μεγαλύτερη δυσκολία να αγνοήσει περισπασμούς και να συγκεντρωθεί στην απορρόφηση νέων πληροφοριών, όπως η πρώτη γνωριμία με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζαμε. Αυτή η αδυναμία του εγκεφάλου μας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το όνομα αυτού του ατόμου να μην αποθηκευθεί καλά στη μνήμη μας. Για να αποφύγετε λοιπόν την αμηχανία την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον, προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από την αρχή.

Ασκηθείτε ξανά και ξανά: Όπως και η καρδιά σας, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται καλή ροή αίματος για να παραμένει ζωτικός. Ο καλύτερος τρόπος για να την εξασφαλίσετε είναι η συστηματική άσκηση. Ο νευροβιολόγος Fred Cage, από το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk, έχει αποδείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί ακόμη και να ωθήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον Cage, τα νέα κύτταρα μάς βοηθούν να απολαύσουμε νέες εμπειρίες.

Πηγή: perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου


Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο συγκροτήθηκε σε σ'ωμα στις 3-2-2013 και προέκυψε μετά από αρχαιρεσίες έχει ως εξής:

Προεδρος
Στάθης Γεωργούλας

Αντιπρόεδρος
Αποστόλης Τζιβελέκης

Γραμματέας
Χρήστος Ν. Γκαρέλης

Ταμίας
Γρηγόρης Σωτηρόπουλος

Μέλη
Νίκος Ζαβογιάννης
Γιάννης Η. Ευθυμιόπουλος
Χρήστος Α.  Πετρόπουλος

Αναπληρωματικά Μέλη
Δ. Λιλιόπουλος
Κων/νος Μπέκας

Εξελεγκτική Επιτροπή
Θοδ. Αντωνόπουλος
Κων/να Μπέκα
Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμικό άλογο καλπάζει στα 1.300 έτη φωτός



Perierga.gr - Κοσμικό άλογο καλπάζει στα 1.300 έτη φωτός
Νέες εντυπωσιακές εικόνες του νεφελώματος Κεφαλή του Αλόγου από τα τηλεσκόπια Herschel και Hubble δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη NASA. Το νεφέλωμα με την χαρακτηριστική εμφάνιση προσελκύει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών αλλά και των ερασιτεχνών αστρονόμων και ειδικά το πανοραμικό «στιγμιότυπο» του Herschel προσφέρει την λεπτομερέστερη ως τώρα απεικόνισή του.

Η Κεφαλή του Αλόγου βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, περίπου 1.300 έτη φωτός μακριά από εμάς. Το νεφέλωμα, το οποίο «διαγράφει» με σπάνια καθαρότητα το σχήμα του κεφαλιού ενός αλόγου, αποτελείται από αέρια και πολύ πυκνή μεσοαστρική σκόνη. Ανήκει στο τεράστιο Σύμπλεγμα Μοριακών Νεφών του Ωρίωνα και γειτονεύει με το Νεφέλωμα της Φλόγας.
Perierga.gr - Κοσμικό άλογο καλπάζει στα 1.300 έτη φωτός
Το δυο διαστημικά τηλεσκόπια λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, γι’ αυτό και προσφέρουν διαφορετικές απόψεις του νεφελώματος. Το Hublble (NASA/ESA), το οποίο επέστρεψε στην Κεφαλή του Αλόγου γιορτάζοντας τα 23 χρόνια του σε τροχιά, δείχνει μια «νεφελώδη» άποψή του απαθανατίζοντάς το στο εγγύς υπέρυθρο φως. Από την πλευρά του το Herschel (ESA) «βλέπει» στα μεγάλα μήκη της υπέρυθρης ακτινοβολίας διαπερνώντας τη σκόνη συλλαμβάνοντας τη λάμψη των νεογέννητων άστρων που υπάρχουν πίσω της. Στο αριστερό τμήμα της απεικόνισης διακρίνονται τα «μαιευτήρια» άστρων NGC 2068 και NGC 2071.
Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Στις 21 και 22 Απριλίου η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από «πεφταστέρια»



Η πρώτη βροχή διαττόντων αστέρων της άνοιξης, οι Λυρίδες, άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα.
Οι πτώσεις των συγκεκριμένων μετεώρων, που αποκαλούνται και «πεφταστέρια», θα αποκορυφωθούν την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ενώ θα διαρκέσουν σε πιο αραιή μορφή έως τις 25 του μηνός.

Επειδή πάντως στις 25 Απριλίου υπάρχει πανσέληνος, ο ουρανός τις προηγούμενες νύχτες δεν θα είναι πολύ σκοτεινός και έτσι οι παρατηρητές (στο μέτρο πάντα που το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες) δεν θα έχουν ιδανικές συνθήκες, από τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα, για να δουν το αστρονομικό φαινόμενο.
Στο αποκορύφωμά του αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται έως 20 διάττοντες ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Λυρίδες είναι γνωστό ότι καμία φορά δημιουργούν πολύ φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές μάλιστα, τα μετέωρά τους έφθασαν μέχρι και τα 100 χλμ. την ώρα.
Η εν λόγω βροχή μετεώρων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική, όμως, πηγή προέλευσής είναι ο κομήτης «Θάτσερ», που ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ (συνεπώς καμία σχέση με την μόλις αποβιώσασα πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργό) και ο οποίος αφήνει στο πέρασμά του μια ουρά σκόνης και σωματιδίων, που διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.

Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το έτος 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Τα απομεινάρια από την ουρά του, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων.

Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41. Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης στις 25 Απριλίου Εξάλλου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, εκτός από την πανσέληνο, που θα λάβει χώρα περίπου στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα υπάρξει παράλληλα και μια μερική σεληνιακή έκλειψη, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον Ήλιο, ενώ Γη θα παρεμβάλλεται ανάμεσά τους.

Η έκλειψη θα είναι ορατή σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης (και στην Ελλάδα), της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Θα πρόκειται για μια μερική έκλειψη με πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης (μόνο το 1,5% της διαμέτρου του φεγγαριού) και θα έχει διάρκεια μόλις 27 λεπτών (η δεύτερη συντομότερη του 21ου αιώνα).
Πάντως, παρά τη μικρή κάλυψη, η έκλειψη θα είναι ορατή με τα τηλεσκόπια, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το σκοτείνιασμα μεγάλου τμήματος της Σελήνης από την παρασκιά. Στην Ελλάδα η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54.

Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 της 26ης Απριλίου.
Τέλος, στις 28 Απριλίου, ο μεγάλος πλανήτης Κρόνος, με τους θεαματικούς δακτυλίους του, θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, προσφέροντας έτσι στους απανταχού φίλους της αστρονομίας, ιδίως τους ερασιτέχνες, την καλύτερη ευκαιρία για τις σχετικές παρατηρήσεις και φωτογραφήσεις.
Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

LET΄S DO IT GREECE 2013 στο Δήμο Δομοκού

Ο Δήμος Δομοκού συμμετείχε δυναμικά στην εθελοντική καμπάνια «Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μία μόνο μέρα LET΄S DO IT GREECE 2013».

Την Κυριακή 14 Απριλίου, περίπου 150 εθελοντές, εκπρόσωποι  Συλλόγων, Σχολείων και Μέλη της ομάδας εθελοντισμού του Σ.Ε.Μ. του Δήμου, συμμετείχαν στη μεγαλύτερη και ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια διεθνώς, με συμμετοχή 96 χωρών και 7 εκατομμύρια εθελοντών, επιχειρώντας τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και χώρων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα στους χώρους οι οποίοι έτυχαν της φροντίδας των εθελοντών ήταν: ο περιβάλλον χώρος του Κέντρου Υγείας Δομοκού, ο λόφος του Αγίου Αθανασίου στην Ομβριακή, ο πεζόδρομος στην τοπική κοινότητα Νέου Μοναστηρίου, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές καθώς και κεντρικοί δρόμοι των κοινοτήτων.

Σημεία συνάντησης των εθελοντών απ΄ όπου επιχειρήθηκαν οι τοπικές εξορμήσεις ήταν:

Η πλατεία Μουσών για την τοπική κοινότητα Δομοκού μπροστά στο Δημαρχείο
Ο χώρος του Διοικητηρίου (πρώην Δημαρχείο) για την τοπική κοινότητα Νέου Μοναστηρίου
Η κεντρική πλατεία για την τοπική κοινότητα Ομβριακής
Η κεντρική πλατεία για την τοπική κοινότητα Φιλιαδώνας


Παρόντες στη δράση ήταν:  ο Δήμαρχος Δομοκού, κ. Στυλιανός Σύρος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γκούβας Γεώργιος, κ. Δημούδης Δήμος, ο Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Τράντας Ιωάννης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δομοκού κ. Κωστούλας Αργύριος,  ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ομβριακής Ντελής Ηλίας, Μαθητές Σχολείων, εκπαιδευτικοί, ο Σύλλογος Γυναικών Νέου Μοναστηρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Γυμνασίου Νέου Μοναστηρίου, Το Λύκειο Δομοκού, Ο Σύλλογος Γυναικών «Φιλαρέτη», Ο Εμπορικός Σύλλογος Δομοκού, Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Το Δημοτικό Σχολείο Ομβριακής, Το Γυμνάσιο Ομβριακής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ομβριακής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ομβριακής, Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος των Απανταχού Ομβριακιτών, Το Αθλητικό Σωματείο «Όμβρος», ο Εξωραϊστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος των Απανταχού Γυναικών Ομβριακής», ο Σύλλογος Γυναικών Φιλιαδώνας.

















Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Το μυστικό που χτίστηκε η Αγία Σοφία


 
 
Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά η μεγάλη Εκκλησία, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο.
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες
Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».
Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Ποιο είναι όμως το μυστικό για τον τρόπο που χτίστηκε η Αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων.
Η πολυετής επιστημονική έρευνα, έδειξε ότι το υλικό υποδομής που χρησιμοποιήθηκε στον τρούλο της Αγίας Σοφίας είναι κατά 97% παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στα ιστορικά κτίρια της Ρόδου και περιέχει ένα συστατικό που αντέχει στη φωτιά και εξελίχθηκε στην Ανατολή.
Αυτό το οικοδομικό υλικό, ένα είδος πυρίμαχου τούβλου, είναι όμως δώδεκα φορές πιο ελαφρύ από το κανονικό τούβλο και αντέχει στην ένταση που προκαλεί ο σεισμός. Η Αγία Σοφία άντεξε 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η λάσπη που χρησιμοποιήθηκε αποτελείτο από ημιαποκρυσταλλοποιημένο υλικό το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του σεισμού: «Πριν ακόμη και από τον σεισμό του 1999, είχαμε βεβαιωθεί ότι η σύνθεση και η ιδιοσυστασία του υλικού που χρησιμοποιήθηκε μπορούσε να αντέξει σε έναν μεγάλο σεισμό» βεβαίωσε η καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Τόνια Μωροπούλου, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα.

Λέγεται ότι ο ασβέστης ζυμώθηκε με λάδι αντί για νερό.
Ο σχεδιασμός του τρούλου από τοιχοποιία κι ο έξυπνος τρόπος στήριξής του σε τέσσερα τόξα αλλά και τον τρόπο που μοιράζονται τα φορτία και τις συνδέσεις, αποτελούν ένα θαύμα μηχανικής.

Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι) που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων.
Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: ...δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη.
Διαβάστε περισσότερα »

Ανακάλυψαν το γονίδιο για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με βρετανική επιστημονική μελέτη, μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη έχουν κληρονομήσει όσοι άνδρες εμφανίζουν τη χειρότερη και επιθετικότερη μορφή του καρκίνου του προστάτη.

Ο λόγος για το γονίδιο BRCA2, που έχει ήδη συσχετιστεί με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες.
 Όσοι άνδρες έχουν το συγκεκριμένο γενετικό παράγοντα κινδύνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να αρχίζουν έγκαιρα τη θεραπεία προκειμένου να σωθούν.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρος Ίιλς, ανακοίνωσαν ότι το γονίδιο BRCA2 όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς καρκίνο του προστάτη, αλλά επιπλέον είναι πιθανότερο να εμφανίσει επιθετικότερους όγκους και να έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι εν λόγω ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από την άμεση χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή την ακτινοθεραπεία, κάτι που πρέπει να συμβαίνει ακόμα κι αν η νόσος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται χαμηλού κινδύνου.

Οι όγκοι στον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εξελιχθούν με υπερβολικά αργό ή, αντίθετα, με πολύ γρήγορο ρυθμό και αυτό είναι κάτι που οι γιατροί συχνά αδυνατούν να προβλέψουν. Μερικοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα και για πολλούς η άμεση θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.

Όμως για όσους έχουν το γονίδιο BRCA2 η άμεση θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο, ώστε ο όγκος να μην προλάβει να εξαπλωθεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση ο όγκος εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι συχνότερα θανατηφόρος από ό,τι στους καρκινοπαθείς που δεν έχουν κληρονομήσει αυτό το γονίδιο.

Οι ασθενείς με μεταλλάξεις του BRCΑ2 ζουν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, σε σχέση με τα διπλάσια χρόνια που ζουν οι ασθενείς χωρίς το εν λόγω γονίδιο. Είναι επίσης πιο πιθανό ότι όσοι έχουν το γονίδιο, βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου κατά τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης.

Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό γυναικείου καρκίνου (μαστού ή/και ωοθηκών), πέρα από τον καρκίνο του προστάτη που έχουν οι ίδιοι, θα πρέπει να κάνουν γενετικά διαγνωστικά τεστ για το γονίδιο BRCA2.
Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Τα βιβλία των Μουσείων - Books of Greek Museums (Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό θησαυρό)


Το Μουσείο Ακροπόλεως
E-Book GR
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
E-Book GR
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
E-Book GR
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
E-Book GR
Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο
E-Book GR
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
E-Book GR
Δήλος
E-Book GR
Το Αρχαιο λογικό Μουσείο Πειραιώς
E-Book GR
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
E-Book GR
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
E-Book GR
Διαβάστε περισσότερα »

ΚΛΟΝΤ ΜΟΝΕ Βόλτα στον "ιμπρεσιονιστικό" κήπο του σπουδαίου ζωγράφου



Αν βρεθείτε ποτέ στην επαρχία του Γκιβερνί στην στην Βόρεια Γαλλία μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον παραμυθένιο κήπο της οικίας του Κλοντ Μονέ (Claude Monet).
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αισθανθείτε σαν να στέκεστε μέσα σε κάποιον από τους πίνακες του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου.

Ιδρυτής του Ιμπρεσιονισμού και διάσημος για τα ονειρεμένα τοπία που αποτύπωνε στους πίνακές του με τις χαρακτηριστικές ιαπωνικές γέφυρες, τις κλαίουσες ιτιές και τα νούφαρα, ο Μονέ κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα κήπο σχεδόν ίδιο με τα έργα τέχνης του.

Το 1890 ο Μονέ αγόρασε το δικό του σπίτι και τη γύρω περιοχή που πλέον βρίσκεται ο περίφημος κήπος του και επιδόθηκε στην αγάπη του για τη φύση, την τέχνη και την κηπουρική.
Το μέρος επισκέπτονται περίπου 500.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, που είναι ανοιχτό.
 


Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τρισδιάστατος εκτυπωτής "τυπώνει" ανθρώπινους ιστούς

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ


Βρετανοί ερευνητές κατόρθωσαν να εκτυπώσουν ένα τεχνητό υλικό που μοιάζει με ζωντανό, ανοίγοντας το δρόμο για πρακτικές βιο-ιατρικές εφαρμογές στο μέλλον, ιδίως στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής.

Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, που είναι δυνατόν να προγραμματιστεί μέσω υπολογιστή, ώστε να "τυπώσει" τα υλικά ενός συνθετικού ιστού, ο οποίος διαθέτει αρκετές από τις ιδιότητες του αντίστοιχου κανονικού βιολογικού ιστού.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Χάγκαν Μπέιλι, κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσω της "εκτύπωσης" ένα νέο είδος υλικού σαν τζελ, το οποίο αποτελείται από έως 35.000 διασυνδεδεμένα μεταξύ τους σταγονίδια νερού, καλυμμένα από ένα λεπτό φιλμ λιπιδίων. Τα σταγονίδια του υλικού περιβάλλονται από σταγονίδια ελαίου, δημιουργώντας έτσι, μικροσκοπικά σφαιρίδια που γύρω τους διαθέτουν ένα ελαιώδες φιλμ λιπιδίων, το οποίο μιμείται τη μεμβράνη των ζωντανών κυττάρων.

Οι σταγόνες αυτές προσκολλώνται μεταξύ τους και εκτυπώνονται σε διαδοχικά στρώματα, σχηματίζοντας έτσι ένα εύκαμπτο και εύπλαστο υλικό, το οποίο δημιουργεί ιστούς παρόμοιους με τα νεύρα ή τους μυς, που μπορούν να επιτελούν ορισμένες από τις λειτουργίες των φυσιολογικών κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος. Αυτά τα εκτυπωμένα "δίκτυα" δεκάδων χιλιάδων σταγονιδίων μπορούν να αποτελέσουν τους δομικούς λίθους μιας νέας τεχνικής που στο μέλλον θα επιτρέπει την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ιστών με το νέο υλικό, που είναι απολύτως συνθετικό. Χάρη ακριβώς στο συνθετικό χαρακτήρα του υλικού, που σημαίνει ότι δεν διαθέτει γονιδίωμα και δεν αναπαράγεται, η νέα μέθοδος αποφεύγει προβλήματα που έχουν εμφανίσει άλλες τεχνικές δημιουργίας τεχνητών ιστών, όπως με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Τα σταγονίδια του συνθετικού υλικού είναι δυνατό να διαθέτουν πόρους που μιμούνται τα νεύρα και μπορούν να διαβιβάσουν ηλεκτρικά σήματα από το ένα άκρο του "δικτύου" στο άλλο, όπως οι ζωντανοί νευρώνες μεταδίδουν ηλεκτρικούς παλμούς μέσω των κυτταρικών μεμβρανών τους, επιτρέποντας να περάσουν διαμέσου τους φορτισμένα σωματίδια (ιόντα).

Επειδή οι συμβατικοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν είναι σε θέση να "τυπώσουν" το εν λόγω συνθετικό υλικό, οι Βρετανοί ερευνητές κατασκεύασαν στο εργαστήριό τους εξ αρχής έναν ειδικό εκτυπωτή 3D, ο οποίος διαθέτει ένα γυάλινο ακροφύσιο ψεκασμού, από όπου, αντί για μελάνη, εκτινάσσεται το νέο υλικό.
Προς το παρόν πάντως, η τεχνική είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και θέλει αρκετή βελτίωση προτού αξιοποιηθεί στο πεδίο της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας.
Διαβάστε περισσότερα »

Σχολικές φωτογραφίες who is who

 Μαλλί γουλί,  καπέλα  τα αγόρια και κορδέλες τα κορίτσια. Άλλες εποχές. Μπορούν άραγε και οι ίδιοι να γνωρίσουν τον εαυτό τους; Γράψτε στα σχόλια ποιος είναι ποιός αν γνωρίζετε κάποιον...........


Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΧΑΒΑΗ Haiku Stairs: Τα 3.922 σκαλοπάτια που σας στέλνουν στον παράδεισο


Haiku Stairs: Τα 3.922 σκαλοπάτια που σας στέλνουν στον παράδεισο

Οι Led Zeppelin μάλλον βρίσκονταν στην Χαβάη όταν δημιουργούσαν το θρυλικό κομμάτι τους "Stairway to Heaven"…
Και αυτό γιατί το απότομο μονοπάτι στο νησί Οάχου με τα 3.922 σκαλοπάτια ονομάζεται 'Stairway to Heaven" ή αλλιώς "Haiku Stairs".

Τα ξύλινα μικρά σκαλοπάτια κατασκευάστηκαν στη νότια πλευρά της κοιλάδας Χάικου το 1942 για να διευκολυνθεί η μεταφορά καλωδίων και κεραιών από τη μία πλευρά του βουνού στην άλλη. Στη συνέχεια χτίστηκε ένα κτίριο στην κορυφή του βουνού Puukeahiakahoe, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων. Το σήμα των κεραιών λέγεται ότι μπορούσε να φτάσει μέχρι και την Ινδία!

Το 1950 η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποίησε το χώρο για ένα κατασκευάσει σταθμό για το σύστημα Omega, το πρώτο παγκόσμιο σύστημα ραδιοπλοήγησης για αεροσκάφη, που λειτουργεί σε συνεργασία με έξι ακόμη χώρες.
Στα μέσα της δεκαετίας ‘50, τα 3.922 ξύλινα σκαλοπάτια αντικαταστάθηκαν από μεταλλικά. 

Ωστόσο, τότε ήταν που ο σταθμός όσο και η διαδρομή έκλεισαν για το κοινό μέχρι το 1987. Μάλιστα, αναρτήθηκαν πινακίδες που απαγόρευαν την είσοδο, αλλά αυτό δεν σταμάτησε όσους επιθυμούσαν να απολαύσουν το μονοπάτι από κοντά.

Το 2003 οι αρχές της πόλης με κόστος 875.000 δολάρια επισκεύασαν το μονοπάτι, με σκοπό να το αξιοποιήσουν αλλά τα αμφισβητούμενα δικαιώματα χρήσης της περιοχής έσπρωξαν την κομητεία της Χονολουλού να δηλώσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο για να ανοίξει η περιοχή για το κοινό, επικαλούμενη τις ανησυχίες της για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.

Διαβάστε περισσότερα »

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ



Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους(8-9 μποφόρ), τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Συγκεκριμένα, θυελλώδεις άνεμοι 8 τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν αύριο Κυριακή αρχικά στο Αιγαίο (από νότιες διευθύνσεις) και από το απόγευμα στα δυτικά και νότια (από δυτικές διευθύνσεις). Τη Δευτέρα ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν σταδιακά στη χώρα και μόνο στα νότια θα διατηρηθούν δυτικοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ.
Επίσης, ισχυρές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας προβλέπονται αύριο κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια. Τη Δευτέρα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν αλλά τις πρωινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική νησιωτική χώρα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πρώτης από αύριο και από τα βόρεια (5 με 7 βαθμούς Κελσίου), η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως τη Δευτέρα.
Διαβάστε περισσότερα »

Το κείμενο για την Κύπρο: The Party is over

Το κείμενο για την Κύπρο: The Party is over
Το κείμενο για την Κύπρο:The Party is over

Ένα κείμενο που είναι γραμμένο σε κυπριακή διάλεκτο με τίτλο «Κύπρος: The Party is over», κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Θέμα του κειμένου δεν είναι άλλο από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

«Εδώ τζιε πάρα πολλά χρόνια, ΟΛΟΙ οι πιο κάτω εκάμναμεν ένα μεγάλο ΠΑΡΤΥ, το οποίον είχαμε την ψευδαίσθηση ότι εν θα ετέλειωνεν ποττέ:
Εβάλλαμε εμείς τζιε οι ξένοι (Ρώσσοι, Καλαμαράδες, Εγγλέζοι κ.λπ.) τις καταθέσεις μας στις 2 μεγάλες τράπεζες μας, Τράπεζα Κύπρου (ΤΚ) τζιε Λαϊκή Τράπεζα (ΛΤ) έναντι ενός εξωπραγματικά ψηλού επιτοκίου που εν υπήρχε πουθενά στην Ευρωζώνη.

Εμείς εψηφίζαμεν τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των 2 τραπεζών ΤΚ τζιε ΛΤ.
Τα ΔΣ που εμείς εψηφίζαμε επαίρναν εμαζεύκαν τούτην ούλλην την απίστευτην ρευστότητα, δεν εξέραν τι να την κάμουν, τζιε εκάμναν super risky investments για να δείχνουν super κέρδη. Επίαν στην Ελλάδα, επίαν στην Ρωσσία, επίαν στην Σερβία, επίαν στην Ρουμανίαν, επίαν στην Αγγλία, εν έμεινε καντούνι της Ευρώπης που εν επίαν οι γκουρού τραπεζίτες μας, εκ Καϊμακλίου τζιε Άι Δεμέτη ορμώμενοι, για να το παίξουν "expert bankers" ανά την Ευρώπην.
Τα ΔΣ που εμείς εψηφίζαμεν, εγοράζαν τοξικά-απόβλητα ομόλογα της Ελλάδας σε χαμηλές τιμές για να τα πουλήσουν πίσω του Ελληνικού κράτους σε πιο ψηλές τιμές για να δείχνουν παραπάνω super κέρδη. (Κατακρίβειαν εν τα εγοράσαν, αλλά τα εξιφορτώσαν πάνω στους φωστήρες μας οι «αχάπαροι» Γερμανοί της Deutche Bank.)
Που τα super κέρδη των τραπεζών επληρωνούμαστεν ούλλοι εμείς οι μέτοχοι (καμιάν 200,000 Κυπραίοι) super μερίσματα, super δωρεάν μετοχές, super δικαιώματα προτίμησης κ.λπ.
Που τα super κέρδη των τραπεζών τα ΔΣ επληρώναν τους εαυτούς τους τζιε τους διευθυντάδες των τραπεζών μας super bonuses εκατομμυρίων.
Που τα super κέρδη των τραπεζών οι υπαλλήλοι των τραπεζών επαίρναν super ωφελήματα, super μισθούς, super ταμεία προνοίας, super εφάπαξ σύνταξης (μέχρι τζιε 1 εκατομμύριο έκαστος σε κάποιες περιπτώσεις), προνόμια που τους εξασφάλιζαν οι super συνδικαλιστές εργατοπατέρες ΧατζηκωστοΚυριτσοΧατζηπέτρου.

Εμείς επιάνναμεν super τόκους πας τις καταθέσεις μας 5% τζιε 6%, αντί 0.5% που έπιαννεν ούλλος ο κόσμος σε ούλλην την Ευρώπη.
Εμείς επιερώναμεν τους λογιστές, ελεγκτές, δικηγόρους τζιε άλλους συμβούλους μας super αμοιβές για να μας συμβουλεύκουν πως να συντηρούμεν τούντο «ωραίον σύστημαν που εστήσαμεν» πάνω σε χάρτινες βάσεις (5%-6% επιτόκια στο ευρώ vs 0.5% σε όλες τις άλλες χώρες τις ευρωζώνης – δεν χρειάζεται να είσαι rocket scientist για να καταλάβεις ότι τούντο σύστημαν κάποτε θα γύρει).
Το κράτος μας επιερώνετουν super φόρους από τα super κέρδη των τραπεζών μας τζιε τους super τόκους τους δικούς μας.
Το κράτος μας εδιόριζεν μας εμάς, τα αδέρφκια μας, τους συγγενείς μας, τον γιον μας («εν καλός ο μιτσίς σιόρ, εν σπουδασμένος της Αγγλίας, εν τελειωμένος του Λοντίνου» – εν έκαμνε clarify ότι ναι μεν εσπούδασεν «στο Λονδίνο» αλλά στο… University of Wolverhampton νούμερον 367 στα rankings, τζιε άφηννεν να εννοηθεί ότι ετέλειωσεν στο ….London School of Economics) με super μισθούς, super ΑΤΑ, super συνταξιοδοτικά ωφελήματα, στην Κυβέρνηση, στες

Κυπριακές Αερογραμμές, στην Eurocypria, στην CYTA, στην ΑΗΚ κ.λπ.
Εμείς επληρώναμεν την Κοκούλλαν τηλεφωνήτριαν στο δημόσιον 2,000 ευρώ τον μήνα για την πολλά δύσκολην δουλειάν να...απαντά τα τηλέφωνα, τον Μήτσιον αρκάτην στο Τμήμαν Υδάτων 2,500 για να φακκά γυρόν τα χωρκά τζιε να πίννει καφέν στον καφενέν του Κκελετζή στο Αρεθκιού ως η ώρα 2.30 το μεσημέριν με το διπλοκάμπινον της υπηρεσίας, τον Αντωνάκην δάσκαλον συνδικαλιστήν της ΟΕΛΜΕΚ 3,500 για να δουλεύκει 7 μήνες τον χρόνον ως τις 2 το μεσημέριν τζιε να φκάλλει αλλότοσα αφορολόγητα που τα ιδιαίτερα, την Τζούλια γκαρσόνι του αέρα στην Cyprus Airways 5,000 ευρώ τον μήναν για να βάλλει καβέν τζιε να σερβίρει σάντουϊτς, τον Τόνυ 30 χρονών κοπελλούϊν στο Private Banking της Λαϊκης 8,000 ευρώ τον μήναν για να τα κνίθει ούλλη μέρα τζιε να κάμνει business lunch με Ρώσσους money launderers στην Πυξίδαν, τον κύριον Ανδρεάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 10,000 μιστόν τον μήναν plus 60,000 τον χρόνον που ευρωπαϊκα project για να παριστάνει τον προφεσσορ του Χάρβαρτ τζιε να διδάσκει 3 ώρες την εφτομάαν, τζιε τον Χριστάκην 12,000 ευρώ τον μήναν αφορολόγητα που…εσπούδασεν 20 μήνες για να γινεί λεωφοριατζής του αέρα πιλόττος της Cyprus Airways. Επαράγαμεν το απόλυτον τίποτα ως οικονομία τζιε ετρώαμεν το ούτσσιαλιν μας, την στιγμήν που στην Ελλάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πιάννει 1,750 ευρώ, οι καθηγητές πανεπιστημίου 1,200 ευρώ τζιε σε άλλες Ευρωπαϊκες χώρες παράγουν τζιε εξάγουν τα πάντα τζιε πιάννουν τους μισούς μισθούς που εμάς.

Εμείς εψηφίσαμεν για προηγούμενον πρόεδρον μας τον κύριον υπεύθυνον της κατάρρευσης μας, τον απόλυτον αχάπαρον, τον Αρτεμάκη της πολιτικής ("εγώ εν τζιε"…) ο οποίος που τα μέσα του 2011 που δεν μας εδανείζαν πλεόν οι αγορές αρκέψαμεν τζιε ερουφούσαμεν τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων του ELA σαν τα στραγάλια, ο οποίος πρόεδρος ούτε καν εμίλαν τους Ευρωπαίους όταν τον επροειδοποιούσαν «πάρε μέτρα τζιε η φουσκαροφουσκάτσα σου εν να σπάσει». Αντίθετα επίεννεν στες Βρυξέλλες τζιε ελάλεν τους «είμαι κουμμουνιστής τζιε είμαι περήφανος… οι αγορές σας εν κλεφταράδες των λαών», τζιε εθωρούσαν τον τα πλάσματα τζιε εδιερωτούνταν αν ήταν πρόεδρος κράτους της Ευρωζώνης, ή απλώς κάποιος παγωτάρης που επέρναν πόξω τζιε είδεν φως τζιε εμπήκεν μέσα.

Εμείς εδιορίσαμεν, μέσω του αχάπαρου,τον Διοικητήν της Κεντρικής που άφηκε ένα τραπεζικό πτώμα, την Λαϊκή, να ρουφήσει 10 δισεκατομμύρια ώσπου να γίνουν εκλογές, απλώς τζιε μόνον για να μεν γύρει η τράπεζα επί κυβέρνησης Χριστόφκια τζιε να κληρονομήσει τον βόθρον ο Αναστασιάδης.
Εμείς εψηφίσαμεν τους 56 βολευτές μας,οι οποιοι τον Ιούνην του 2012 εδώκαν 1.8 δισεκατομμύρια του τραπεζικού πτώματος τζιε εν επρόσεξαν ότι είσιεν ήδη πάρει 5 δισεκατομμύρια ELA, διότι (άκου δικαιολογίαν!)…ήταν στην σελίδαν 63 του κειμένου, τζιε… εν επρολάβαν να το θκιαβάσουν!
Εμείς εψηφίσαμεν τον νέον πρόεδρον που τζίνος τζιε οι σύμβουλοι του ενώ ήξεραν ή έπρεπε να ξέρουν ότι ετέθηκεν θέμα να κόψουν το ELA της Λαϊκής που τις 21 Ιανουαρίου 2013, τζιε με 1,000 παρακάλια τελικά εδώσαν μας 2 μήνες παράτασην λόγω εκλογών, επίεν στις 15 Μαρτίου στο Eurogroup απροετοίμαστος τζιε όταν του εθέσαν θέμα ELA των Κυπριακών Τραπεζών επίεν να κάμει τον Ράμπο τζιε είπεν τους «φέφκω», τζιε είπαν του «έτην τζιαχαμέ την πόρταν»… τζιε εστράφην πίσω!
Εμείς εψηφίσαμεν τον νέον πρόεδρον που κατά τύχης λλίες μέρες πριν το Euro Group ο γαμπός του έφκαλλεν έναν καρατέλλον εκατομμύρια στο εξωτερικόν για να πιερώσει αγοράν γης …στην Κύπρον.
Εστήσαμεν μια χαρά το πλυντήριον μας βασιζόμενοι στα πιο ψηλά επιτόκια της Ευρωζώνης τζιε ετρώαμεν ούλλοι που γυρόν ως το 2012. Πριν το 2012 οι Ευρωπαίοι εσουξουλούσαν μας μεν για το τραπεζικόν μας σύστημα… «ρε κοπέλλια εστήσετε μεγάλον πλυντήριον, κάμετε κάτι, θωρούν σας…» αλλά εμείς δεν τους εβάλλαμεν φτιν διότι δεν εχρειαζούμαστεν δανεικά που λλόου τους. Τούτη η ιστορία εκράτησεν ως τον Ιούνην του 2012 που εχρειαστήκαμεν δανεικά για να συνεχίσουμεν το party…

Όταν τα super risky investments των τραπεζών μας εκάμαν back fire τζιε εγύραν ούλλα πάνω μας, κλαίμεν σαν τα μουνιά τζιε θέλουμεν να πληρώσουν τες ζημιές των τραπεζών τζιε τον λοαρκασμό του party ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, αλλά ο φορολογούμενος Γερμανός, Ολλανδός, Φιλανδός κ.λπ. ο οποίος δουλεύκει σαν το ΧΤΗΝΟΝ ούλλη μέρα τζιε παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά που πουλιούνται σε όλο τον κόσμο, τζιε ο οποίος ΔΕΝ ΕΙΧΕΝ ΕΤΣΙ SUPER ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΖΙΕ ΟΦΕΛΗΜΑΤΑ ΣΑΝ ΕΜΑΣ τζιε ο οποίος ζει σε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών τζιε οδηγεί ένα Peugeoυδι 11 αλόγων, τζιε όταν έρκετουν στην Κύπρο τζιε εθώρεν ΕΜΑΣ πως εζιούσαμεν, εδιερωτάτουν τι στ' ανάθεμα κάμνουμεν εμείς σωστά τζιε εκείνος λάθος, τζιε εμείς ζιούμεν σαν τους μαχαραγιάδες μες τες οκέλλες των 500 τετραγωνικών, με τα εξοχικά στον Πρωταρά «πας στο τζύμμαν» με τες Mercendares των 35 αλόγων, με τα ΒΜW των 20 αλόγων «του μιτσί» που του το επιάαμεν δώρον γιατί έκαμεν το μεγάλον και συγκλονιστικόν κατόρθωμαν να… "φκάλει τον στρατόν", τζιε το AUDI TOUAREG 30 αλόγων της γαινέκας για να χωρεί το ψούμνισμα άμαν πηένει στο Άρφα Μέγα «με την φιλιππινεζού».

Τώρα που έσκασε η ΦΟΥΣΚΑ ΜΑΣ μες στα σιέρκα μας γυρεύκουμε το λάθος τζιε ξιτιμάζουμεν τους Ευρωπαίους ότι εν τζίνοι που φταιν για τα κακά μας. Πάντα ΦΤΑΙΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ! Ε,λοιπον,ΟΧΙ, ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ για το χάλιν μας, άλλος λιγότερο (διότι εψήφιζεν τζίνους που εψήφιζεν), τζιε άλλος περισσότερον (διότι έκλεφκεν που μες το συρτάριν).

Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να μας καταστρέψουν. ΟΧΙ, ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ εκαταστραφήκαμε! Εζούσαμε, ετρώαμε τζιε επίναμε σε ένα τρελλό party τζιε η MERKEL απλώς είδε ότι τους τελευταίους 12 μήνες επιέρωννεν τζείνη τζιε οι φορολογούμενοι της τον λοαρκασμόν (12 δισεκατομμύρια ELA) τζιε απλώς είπε ότι ΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ετράβησεν την πρίζα τζιε “the party is over”.
Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να καταστρέψουν το χρηματοοικονομικό μας κέντρο τζιε το υδροκέφαλο τζιε παραφουσκωμένο τραπεζικό μας σύστημα (7 φορές του ΑΕΠ μας), τζιε διερωτούμαστε γιατί να μεν φωνάζουν τζιε για το Λουξεμβούργο που το τραπεζικό του σύστημα είναι 24 φορές του ΑΕΠ του.

Συγνώμην, αλλά έννεν το Λουξεμβούργο που είναι γονατιστός θκιακονιτής στο Euro Group ζητώντας δανεικά για να «ζήσει ως πάρατζι τζιε θωρούμεν». ΕΜΕΙΣ είμαστε. ΕΜΕΙΣ έχουμε παττίσει το κράτος τζιε το τραπεζικό μας σύστημα τζιε ΕΜΕΙΣ είμαστε γονατιστοί τζιε παρακαλούμε να μας δώσουν να φάμε τζιάλλα, να συνεχίσουμε το party, να ταϊσουμε τζιε άλλο το υδροκέφαλο τζιε υπερτροφικό κράτος μας με τους super μισθούς, τες super οκέλλες, τες super ΑΤΑ, τα super προνόμια τζιε τα super 5-6 ταξίθκια μέσα σε έναν χρόνον στο εξωτερικό για ..."να δούμε το Αποελλί στο Chhampppio Li".

Είπαν μας ότι που τα 15.8 δισεκατομμύρια που θκιακονούμεν, να μας δώσουν τα 10 δισεκατομμύρια δανεικά, διότι τόσα αντέχουμε τζιε τόσα μπορούμε να αποπληρώσουμε, τζιε μάλιστα με επιτόκιο 2.5% (αντί 4.5% που πληρώνουμεν στη Ρωσσία), έναρξη αποπληρωμής ύστερα που 10 χρόνια τζιε περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια, τζιε να έβρουμεν μόνοι μας τα υπόλοιπα 5.8 δισεκατομμύρια που μας λίφκουντε, τζιε εκιστήσαμεν τζιε είπαμεν τους ένα «ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΤΖΙΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ» τζιε επανυγηρίζαμεν με κότσινες σημαίες μες τες στράτες που «τους εκάτσαμεν πάνω».

Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ως τοκογλύφους (!) τζιε εσιηστήκαμεν τζιε θέλουμε να μας τα δώκουν ούλλα τα 15.8 δισεκατομμύρια τζείνοι τζιε μάλιστα χωρίς όρους που να «υποδηλώνουν τον περήφανο τζιε αγέροχο Κυπριακό λαό», για να τα φάμε σαν τα χτηνά τζιε να συνεχίσουμε το party!
Επίαμεν σαν τα κλαμένα τα μουν... στην Ρωσσία πέρκι μας σύρουν τζίνοι 5-6 δισεκατομμύρια (με επιτόκιο 4.5%, – αντί 2.5% που θέλουν οι «τοκογλύφοι» Ευρωπαίοι) για να συνεχίσουμεν το party ως πάρατζι, τζιε είπαν μας «να πάμεν να γαμ...».

ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ, τζιε ίσως αυτοί οι πολιτικοί μας φωστήρες που θέλουν να φκούμε εκτός Ευρωζώνης να έχουν δίκαιο.
Είμαστε μουλλάες τζιε εν μας αξίζει να ζιούμε στην Ευρώπη. Καλλύττερα να κάμουμε «ζώνη» με την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Συρία τζιε την Τυνησία, να τζοιμούμαστεν σαν τα χτηνά ούλλη μέρα, να κυκλοφορούμεν με τους γαδάρους τζιε τα ποδήλατα, να γυρίζουμεν με τα κοντοτσσιάτταλα τζιε τα φλι-φλο μες τες στράτες, να παράγουμε ΤΙΠΟΤΑ τζιε να τρώμε στρούθους, κατσσόσιηρους τζιε τεράτσσια, τζιε να λουννούμαστε μιαν φοράν το Πάσκαν τζιε μιαν την Πρωτογρονιάν μες τους ποταμούς. Εξάλλου, εν διαφέρουμε τζιε πολλά που τους μουλλάες…

Τελευταία ευκαιρία μας η συμφωνία με την Τροϊκα.
Εάν δεν βρούμε λύση που να δείχνει ότι εκαταλάβαμεν που εμπήκαμε, να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι εβάλαμεν νουν τζιε ότι θα μάθουμε να δουλεύκουμε, να παράγουμε τζιε να τρώμε βάση των δυνατοτήτων μας τζιε της παραγωγικότητας μας, τζιε ότι άμαν δανειζούμαστε πρέπει τζιε να τα επιστρέφουμε τζιόλας, τζιε όχι κάθε λίγο να τα τρώμε τζιε να πηγαίνουμεν τζιε να ζητούμεν τζιάλλα χωρίς «περιοριστικούς όρους τζιε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής» τζιε άμα μας αρνούνται να τους λαλούμεν «περήφανα τζιε βροντερά ΟΧΙ» τζιε να κάμνουμεν παναϋριν με τον νουν μας τζιε να πανηγυρίζουμεν μόνοι μας μες τες στράτες ότι «εκάτσαμεν τους την», εν να μας ασσικτηρίσουν, ...πάμε στην λίρα ...τζιε ετοιμαστείτε να ζήσετε στην Κύπρο του 1910.

SORRY αλλά the party is over.

Σαν είμαστεν η ώρα 2:00 το πρωί της Κυριακής στο πάρτυ στην Blinkers τζιε εδιασκεδάζαμεν μεθυσμένοι, καπνίζοντας τα COHIBA μας, φορώντας τα Rolex τζιε τα Burberry μας, χορεύκοντας πάνω στα τραπέζια με «την Svetlana τζιε την Αννιούσκα τα μωρά respect», σύρνοντας μαντιλούθκια ίσια πάνω, πίνοντας την μιαν πότσσαν ABSOLUΤ τζιε CHIVAS BLACK LEIPE μετά την άλλην, επίεν ο SOIPLE με το καροτσούιν τζιε εκατέβασεν τον διακόπτη τζιε εμείναμεν χάσκοντας. The party is over…».

Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Στο πιλοτήριο ενός διαστημικού λεωφορείου


]Ήταν όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων να κάτσουν στο πιλοτήριο ενός διαστημικού λεωφορείου της ΝΑSA. Βλέποντάς το ζαλίζεται κανείς από τα εκατοντάδες κουμπιά και οθόνες τις οποίες διαθέτει.
Ο Ben Cooper μπήκε στο Endeavour, το Atlantis και το Discovery και φωτογράφησε τα πιλοτήριά τους.


Από τα πέντε συνολικά διαστημικά λεωφορεία- Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis και Endeavour- φωτογράφησε μόνο τα τρία που έχουν απομείνει καθώς το Challenger καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευση, στις 28 Ιανουαρίου 1986 και το Columbia διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στις 1 Φεβρουαρίου 2003.


Κάθε διαστημικό λεωφορείο σχεδιάστηκε με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 100 εκτοξεύσεων ή 10 ετών λειτουργικής ζωής. Εν τέλει η μέση διάρκεια ζωής αποδείχτηκε πως ήταν 19 πτήσεις για τα Challenger και Columbia, 32 πτήσεις για τα αποσυρθέντα οχήματα Endeavour, Atlantis, και Discovery, και 5 πτήσεις για το δοκιμαστικό όχημα Enterprise.


Η NASA ανακοίνωσε το 2004 ότι το διαστημικό λεωφορείο θα αποσυρθεί το 2010 και θα αντικατασταθεί από το όχημα Orion και τον πυραυλικό φορέα Άρης Ι. Τελικά, η τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011.


Η πρώτη εκτόξευση έγινε στις 12 Απριλίου 1981 με το Columbia. Σύμφωνα με το "όραμα για τη διαστημική εξερεύνηση", το νέο πρόγραμμα της NASA για την επιστροφή στη Σελήνη και την εξερεύνηση του Άρη, η χρήση του διαστημικού λεωφορείου στράφηκε στην ολοκλήρωση της συναρμολόγησης του ISS ως το 2011, οπότε και τερματίστηκε.
Διαβάστε περισσότερα »